Verhaal van Mart en Twan (*)

Vandaag één week terug – mijn allereerste fotoreportage van dit nieuwe jaar – in opdracht van VZW kleine held. Intens, heftig en tegelijk zo mooi, zo liefdevol.

Op de neonatale intensieve zorgafdeling van het UZ Leuven ben ik blij het dappere heldje Mart en zijn ouders te mogen ontmoeten. Ik neem eerst rustig de tijd om te vragen hoe het vandaag met hen gaat en te luisteren.

Helaas beslist de natuur soms anders en loopt het fout af. Mart werd eind november geboren op 31 weken zwangerschap samen met zijn sterrenbroertje Twan. Het hartje van Twan stopte 4 dagen voor de geboorte van beide broertjes – totaal onverwacht met kloppen.

Ondanks het onmetelijke verdriet zie en voel ik tijdens de fotoreportage vooral veel liefde, blijdschap en een grote verbondenheid die voor mij heel hartverwarmend aanvoelt.

Het kamertje op de dienst neonatologie is klein. Het staat behoorlijk vol en er is geen natuurlijke lichtinval. De creatieve mama heeft het kamertje gezellig aangekleed met o.a. foto’s, vlaggenslingers, … Het kaarsje van en voor Twan brandt. Maar wat vooral goed voelt, zijn de mensen die het kamertje vullen.

Mart heeft ondertussen op zijn piepjonge leeftijd al een hele lange weg afgelegd. Hij weegt vandaag ‘al’ 2kg500en is 45 cm groot. Wat is hij mooi.

Onderweg naar huis besef ik nog maar eens dat ik níet kan weten wat deze ouders al hebben doorgemaakt en nog zullen doormaken.

Ik kan me alleen maar proberen inleven in hoe verschrikkelijk het moet zijn om een levenloos zoontje en een levend, te vroeg geboren kindje tegelijk op de wereld te moeten zetten. Hoe vreugde en verdriet hier wel heel erg kort bij elkaar liggen. Mijn gedachten gaan tevens uit naar de mama die zelf op deze afdeling werkt maar nu totaal onverwacht aan de andere kant staat.

Overtuigd ben ik dat Twan – het sterrenbroertje – voor altijd bij dit warme gezin zal horen en over Mart en hun gezinnetje zal waken. Twan zal nooit vergeten worden. Geen kind is zo aanwezig dan een kind dat wordt gemist.

Mart vecht nu dapper verder met een mama en papa die zoveel liefde klaar hebben voor hem en intens genieten van de momenten samen.

Ik hoop dat Mart snel alle voedingenl zelfstandig zal kunnen drinken zodat ze samen naar huis kunnen waar hen nog een broertje en zusje opwacht. En in hun eigen veilige en warme nestje kunnen bekomen van alle gemengde emoties van de afgelopen weken.

Mijn kleine bijdrage voor dit gezin geeft mij enorm veel voldoening. Dankbaar ben ik dat ik dit voor hen mocht doen.

Met een gift van €20 schenk jij een gezin een warm gezinsmoment en een blijvende herinnering. Alle info vind je hieronder:

Vergelijkbare berichten