Een eerbetoon aan onze kleine held

We willen ouders een lichtpuntje schenken in een emotioneel zware en heftige periode.
De onzekere tijd op neonatologie net dat tikkeltje draaglijker maken.

“De geboorte van je baby. Het is en blijft een sprookje.
Maar wanneer die geboorte veel te vroeg plaatsvindt of wanneer je kindje ziek geboren wordt, dan begint dat sprookje heel anders.”

Als eerbetoon aan mijn eigen kleine held Noor* heb ik in 2017 de VZW kleine held opgericht. Mijn 2de dochtertje Noor is prematuur geboren op 32 weken en 3 dagen. Omwille van een uiterst zeldzame aandoening (=het möbiussyndroom) heeft ze bijna 7 maanden op de NICU gelegen van het AZ Sint-Jan in Brugge. De oorzaak was het verlies van haar tweelingzusje vroeg in de zwangerschap. Noor was immers een deel van een eeneiige tweeling. Hierdoor is er iets fout gelopen bij de bevloeiing van de hersenstam waardoor die onderontwikkeld was. In de hersenstam zitten alle levensnoodzakelijke functies zoals ademen en slikken. Van in het begin tot op het allerlaatste moment heeft ze gevochten met alles wat ze in zich had. Jammer genoeg werd het een oneerlijke strijd. Een gevecht dat ze gewoon niet kon winnen. Op 13/01/2015 hebben we beslist om haar eindelijk de rust te gunnen die ze zo verdiende en waar ze zo naar verlangde. De moeilijkste en tegelijk ook de meest liefdevolle beslissing die we ooit hebben moeten nemen.

Ik heb toen zelf aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om vrolijke én praktische kleertjes en spulletjes te vinden voor de allerkleinsten. Terwijl dat net heel belangrijk is. Zo wordt dat klein, kwetsbaar wezentje met al die buisjes en kabeltjes plots een ‘echt’ baby’tje.

Om die reden schenken we gratis pakketjes aan ouders van prematuurtjes en zieke pasgeborenen. In elk pakketje zit er een body, mutsje, couveusedekentje, geurdoekje en mini vlaggenlijn. Alles wordt handgemaakt door een team van een 100-tal vrijwillige naaisters. Gezien hun huidje al extra kwetsbaar is door de vroeggeboorte, kiezen we bewust voor ecologische stoffen.

Met onze gratis startpakketjes willen we de ouders een lichtpuntje schenken in een emotioneel zware en heftige periode en voor een thuisgevoel zorgen in die kille ziekenhuisomgeving.

We willen ook meer aandacht schenken aan broertjes en zusjes door hen een gratis zorgenvriendje te schenken.

Wanneer je pasgeboren kindje direct na de geboorte opgenomen wordt op neonatologie is dat ingrijpend voor het hele gezin. Broertjes en zusjes snappen vaak niet wat er aan de hand is. Als je het door hun ogen bekijkt, verandert er ook nogal wat: de baby die in mama’s buik zat, is geboren maar blijft in het ziekenhuis. Mama en papa zijn uit hun normale doen: gespannen, moe en soms ook verdrietig. De baby is het gesprek van de dag. En dan zijn er ook nog de regelmatige bezoekjes aan het ziekenhuis.

Dankzij het zorgenvriendje kunnen ze hun problemen en angsten kwijt bij hun knuffel. Dit lost het probleem natuurlijk niet op maar geeft hen wel de kans om het van zich af te praten of te schrijven. Op die manier is het zorgenvriendje een eerste belangrijke stap in het verwerkingsproces. Bovendien kunnen de ouders zo ook te weten komen waar hun kinderen mee worstelen. Op die manier kunnen we echt voor het ganse gezin zorgen.

De ouders kunnen ook altijd bij ons terecht voor een babbel en een duwtje in de rug. Niet alleen tijdens hun verblijf op neonatologie maar ook daarna. Zo lang je kleine superheld in het ziekenhuis ligt, ga je door op automatische piloot. Het echte verwerkingsproces begint pas na thuiskomst.

Dankzij VZW kleine held hou ik de herinnering aan mijn eigen kleine held Noor* levend en zorg ik ervoor dat ze nooit vergeten wordt. Dankzij kleine held leeft ze verder in elk klein heldje die nu schittert dankzij haar.

Onze pakketjes worden gemaakt door

Ons team

Kleine held

Sofie D’Hondt

Ik heb deze vzw opgericht als eerbetoon aan ons meisje, om haar verder te laten schitteren. En om ouders van een prematuurtje, babytje met een (ernstige) aandoening een lichtpuntje te schenken in een emotioneel zware en heftige periode.

Kleine held

Evelien Roegiers

Vanuit mijn ervaring als vroedvrouw op neonatologie kan ik goed inschatten waar de kleine heldjes nood aan hebben en waar op gelet moet worden.

Kleine held

Ellen Spanhove

Awash organiseerde al enkele naaievenementen ten voordele van de vzw. Dekentjes en kleertjes werden genaaid voor kleine dappere helden en heldinnetjes. Voor mij is het een kleine moeite iets te maken voor hen, voor hen is het echter een grootse winst!

Onze fotografen

Onze naaisters