Een eerbetoon aan onze kleine held

“De geboorte van je baby. Het is en blijft een sprookje. Maar wanneer die geboorte veel te vroeg plaatsvindt of wanneer je kindje ziek geboren wordt, dan begint dat sprookje heel anders.”

Als eerbetoon aan mijn eigen kleine held Noor* heb ik in 2017 de VZW kleine held opgericht. Mijn 2dedochtertje Noor is prematuur geboren op 32 weken en 3 dagen. Omwille van een uiterst zeldzame aandoening (=het möbiussyndroom) heeft ze bijna 7 maanden op de NICU gelegen van het AZ Sint-Jan in Brugge. De oorzaak was het verlies van haar tweelingzusje vroeg in de zwangerschap. Noor was immers een deel van een eeneiige tweeling. Hierdoor is er iets fout gelopen bij de bevloeiing van de hersenstam waardoor die onderontwikkeld was. In de hersenstam zitten alle levensnoodzakelijke functies zoals ademen en slikken. Van in het begin tot op het allerlaatste moment heeft ze gevochten met alles wat ze in zich had. Jammer genoeg werd het een oneerlijke strijd. Een gevecht dat ze gewoon niet kon winnen. Op 13/01/2015 hebben we beslist om haar eindelijk de rust te gunnen die ze zo verdiende en waar ze zo naar verlangde. De moeilijkste en tegelijk ook de meest liefdevolle beslissing die we ooit hebben moeten nemen.

Ik heb toen zelf aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om vrolijke én praktische kleertjes en spulletjes te vinden voor de allerkleinsten. Terwijl dat net heel belangrijk is. Zo wordt dat klein, kwetsbaar wezentje met al die buisjes en kabeltjes plots een ‘echt’ baby’tje.

Om die reden schenken we gratis pakketjes aan ouders van prematuurtjes en zieke pasgeborenen. In elk pakketje zit er een body, mutsje, couveusedekentje, geurdoekje en mini vlaggenlijn. Alles wordt handgemaakt door een team van een 100-tal vrijwillige naaisters. Gezien hun huidje al extra kwetsbaar is door de vroeggeboorte, kiezen we bewust voor ecologische stoffen.

Met onze gratis startpakketjes willen we de ouders een lichtpuntje schenken in een emotioneel zware en heftige periode en voor een thuisgevoel zorgen in die kille ziekenhuisomgeving.

We willen ook meer aandacht schenken aan broertjes en zusjes door hen een gratis zorgenvriendje te schenken.

Wanneer je pasgeboren kindje direct na de geboorte opgenomen wordt op neonatologie is dat ingrijpend voor het hele gezin. Broertjes en zusjes snappen vaak niet wat er aan de hand is. Als je het door hun ogen bekijkt, verandert er ook nogal wat: de baby die in mama’s buik zat, is geboren maar blijft in het ziekenhuis. Mama en papa zijn uit hun normale doen: gespannen, moe en soms ook verdrietig. De baby is het gesprek van de dag. En dan zijn er ook nog de regelmatige bezoekjes aan het ziekenhuis.

Dankzij het zorgenvriendje kunnen ze hun problemen en angsten kwijt bij hun knuffel. Dit lost het probleem natuurlijk niet op maar geeft hen wel de kans om het van zich af te praten of te schrijven. Op die manier is het zorgenvriendje een eerste belangrijke stap in het verwerkingsproces. Bovendien kunnen de ouders zo ook te weten komen waar hun kinderen mee worstelen. Op die manier kunnen we echt voor het ganse gezin zorgen.

De ouders kunnen ook altijd bij ons terecht voor een babbel en een duwtje in de rug. Niet alleen tijdens hun verblijf op neonatologie maar ook daarna. Zo lang je kleine superheld in het ziekenhuis ligt, ga je door op automatische piloot. Het echte verwerkingsproces begint pas na thuiskomst.

Dankzij VZW kleine held hou ik de herinnering aan mijn eigen kleine held Noor* levend en zorg ik ervoor dat ze nooit vergeten wordt. Dankzij kleine held leeft ze verder in elk klein heldje die nu schittert dankzij haar.

Kleine held
Kleine held
De pakjes worden gemaakt door

Ons team

Onze fotografen

Evi Vansimpsen

Evi Vansimpsen

Vrijwilliger

Ik ben Evi, mama van Lia en samen met mijn partner in crime Robin. Fotograferen doe ik al zolang ik...

Kathleen Wijnen

Kathleen Wijnen

Vrijwilliger

Ik ben Kathleen Wijnen, trotse mama en gepassioneerd newborn fotograaf. Het ene staat niet los van het andere. Ik hou...

Thomas Vanheusden

Thomas Vanheusden

Vrijwilliger

Ik ben Thomas, getrouwd, papa van 2 schatten van kindjes en geboren en getogen in Limburg. Jarenlang heb ik met...

Esther Daamen

Esther Daamen

Vrijwilliger

Ik ben Esther Daamen, 35 jaar oud en woonachtig in het gezellige Lommel.  Sinds 4 jaar werk ik zelfstandig als...

Wendy Van den Heuvel

Wendy Van den Heuvel

Vrijwilliger

Ik ben Wendy Van den Heuvel, 41 jaar, uit Bree en mijn passie is het fotograferen van mensen (ongeacht of...

Ankie Dierick

Ankie Dierick

Vrijwilliger

Ik ben Ankie Dierick. Omdat beelden zoveel meer zeggen dan woorden. Gedreven door passie, overspoeld door gevoel en emotie en...

Erika van Ilio

Erika van Ilio

Vrijwilliger

Hallo, ik ben Erika, mama van 2 fijne jongens en de fotografe achter Ilio. Al mijn hele leven ben ik...

Veronique Naessens

Veronique Naessens

Vrijwilliger

Ik ben Veronique Naessens. Al langere tijd ben ik gefascineerd om de mooiste beelden vast te leggen op foto. Foto’s...

Sylvie Hermans

Sylvie Hermans

Vrijwilliger

Ik ben Sylvie Hermans. Ik woon al sinds 1982 in het wondermooie Limburg. Ik ben getrouwd met mijn soulmate Jan...

Evelien Sniekers

Evelien Sniekers

Vrijwilliger

Ik ben Evelien Sniekers, fiere mama van 2 lieve schatten en het gezicht achter ‘Puur Fotografie’ in As.  Sinds 2015 werk...

Nathalie David

Nathalie David

Vrijwilliger

Ik ben Nathalie David. Steeds op zoek naar het vastleggen van oprechte emoties, hou ik van allerlei mensen en de...

Cynthia Bracke

Cynthia Bracke

Vrijwilliger

Ik ben Cynthia Bracke, geboorte- en lifestylefotograaf en doula maar vooral trotse mama van 2 spookjes Maily en Steal. Na...

Els Poecks

Els Poecks

Vrijwilliger

Ik ben Els Poecks, 40 jaar en mama van 2 prachtige kinderen. Ik hou van mensen, licht en pure emotie. De...

Sophie Adam

Sophie Adam

Vrijwilliger

Hallo, Ik ben Sophie, 33 jaar, samenwonend en woonachtig te Oelegem provincie Antwerpen. In 10 woorden kan je mij omschrijven als:...

Onze naaisters