Een hart onder de riem voor alle NICU mama’s en papa’s

Na de geboorte van onze regenboogdochter Ella zijn we nog eens terug geweest naar de NICU van het AZ Sint-Jan in Brugge. Naar de afdeling die 7 maanden ons meisje haar thuis is geweest en onze tweede thuis. Om ons meisje te gaan showen.

Het was tevens ook de allereerste keer sinds het overlijden van Noor dat we nog eens op de afdeling kwamen. De lange gang met alle foto’s en verhalen, de geluiden, de geuren, de alarmen en het zien van de boxen met de couveuses en alle toeters en bellen die erbij horen, zorgden ervoor dat ik meteen weer terug gekatapulteerd werd op onze eigen emotionele rollercoaster. Naar de tijd waarin ons meisje ook één van de kleine helden was die daar lag te vechten voor haar leven. Ik kan me niet meer herinneren hoeveel keren ik die gang ben door gelopen omdat ik een alarm hoorde af gaan. Wat mij wel voor altijd zal bij blijven is de angst, de paniek en de onmacht die je voor altijd blijft mee dragen.

Toch gaf het mij ook een goed en vertrouwd gevoel om daar te zijn en mijn meisje zo dichtbij te voelen. Het voelt nog altijd een beetje aan als thuis komen.

Een beeld dat mij voor altijd zal bij blijven is het beeld van de mama die werd langs gereden in een bed. Operatiehemd nog aan, infusen nog in de hand. Duidelijk een nieuwe NICU mama. Kippenvel over mijn hele lijf en een diep respect voor deze voor mij onbekende vrouw overvielen mij meteen.

Lieve NICU mama,

Je bent net langs mij gereden. Waarschijnlijk heb je het amper gemerkt omdat je diep verlangde naar het zien van je kindje. Je zult mijn kippenvel en de blik van respect voor jou in mijn ogen niet gezien hebben.

Er schoten meteen een aantal vragen door mijn hoofd. Wist je dat je een NICU mama zou worden? Of ben je in het diepe gegooid? Word je ook zo moe van al die reacties van mensen die het niet begrijpen? Niet kunnen begrijpen. Simpelweg omdat ze (gelukkig) niet in jouw schoenen staan of gestaan hebben.

ACHTBAAN

Je beseft op dit moment nog niet in welke achtbaan je zonet gestapt bent. Je hebt nog geen idee wanneer de rit zal eindigen. En of je samen het veilige eindstation zal halen.

Je zult terecht komen in loopings en net op het moment waarop je denkt dat je aangekomen bent op een veilig, recht stuk, zal je plots terecht komen in een vrije val. Er zullen diepen dalen zijn maar ook hoge toppen van geluk, hoop en vreugde.

STEUN

Weet dat je op de momenten waarop je het moeilijk hebt, van heel wat mensen steun zal krijgen.

VERPLEEGKUNDIGEN

Van de verpleegkundigen die met je meeleven en die je pijn en je verdriet met je mee voelen. Die samen met je kindje vechten voor een toekomst. Die zelfs in hun vrije weekend of korte vakantie nog aan je kindje denken. En bij wie je soms net zo goed de angst en bezorgdheid kunt aflezen in hun ogen, hoe goed ze die ook proberen te verbergen voor jou. Zij zullen er 24/24 en 7/7 voor je zijn. Zij slepen jou er doorheen.

ANDERE NICU MAMA’S

Of de steun die je zult krijgen van die andere dappere NICU mama. Van die mama zal je op precies het juiste moment een knuffel krijgen,een jankmomentje delen of zelfs even in lachen uitbarsten. Omdat ze perfect weet hoe jij je voelt.

JE KINDJE

Je kleintje zal je grootste steun zijn. Je zal zijn/haar mijlpalen vieren als de grootste overwinningen. Want die zijn er ook! De eerste kilo erbij, zelfstandig kunnen ademen (zonder al die beademingsvormen). Zijn/haar eerste, zachte, voorzichtige huiltje (o god, wat zal je dat een fijn geluid gaan vinden!). De eerste keer dat hij/zij haar oogjes open doet. Je zal zelfs even trots zijn als je kindje de verpleegkundige tegenwerkt als ze weer een nieuw infuus willen prikken of weer een nieuwe beademingsbuis in willen brengen. Het mogen buidelen met je kindje. O wat zal je daar naar verlangen! En dan maakt het niet meer uit dat je uren in een ongemakkelijke stoel zit want je hebt jouw kindje vast. Eindelijk kan je hem/haar met je hele lijf de liefde laten voelen die je voor hem/haar hebt.

Weet dat je mijn diepste respect hebt en dat ik aan je denk. En hoe diep de dalen ook zijn, blijf er voor gaan. Want die kracht, die heb je in. Je bent echt een super mama!

Met een maandelijkse donatie van €5 gedurende één jaar schenk jij 1 kleine held een gratis startpakket. Ontdek hieronder hoe jij de trotse meter of fiere peter wordt van een kleine held:

Vergelijkbare berichten