Verhaal van Luca

Op 22/01/2022 ben ik binnen gegaan in het ziekenhuis met weeën en toen zagen ze dat mijn baarmoederhals heel kort was. Ze hebben mij toen meteen doorgestuurd naar ZOL Genk omdat ze in Pelt geen kindjes konden opvangen die voor 34 weken zwangerschap werden geboren. Er werden weeënremmers opgestart en spuitjes gegeven voor de longrijping.

“En vanaf toen konden we als ouder enkel nog hopen dat de bevalling nog even kon worden uitgesteld.”

Toen ik in Genk aan kwam, had ik al 2 cm opening. Mijn hoop dat de bevalling nog kon worden uitgesteld, smolt toen meteen weg als sneeuw voor de zon.

“Even later kwam er nog meer slecht nieuws want daarbovenop testte ik ook nog eens positief op corona.”

Ik bleef toen noodgedwongen moederziel alleen achter in het ziekenhuis terwijl mijn man naar huis moest. Ze gingen hem wel opbellen als ik moest bevallen. ‘s Nachts zijn mijn weeën terug heviger geworden waardoor ze de bevalling niet langer meer konden uitstellen. Mijn man werd opgebeld en ik werd naar het verloskwartier gebracht.

“Helemaal ingepakt met een schort, FFP2-mondmasker, haarnetje en handschoenen kwam mijn man binnen.”

Ik was dankbaar omdat we toch samen konden zijn ook al waren de omstandigheden verre van ideaal. Er spookte toen vanalles door mijn hoofd want ik ging nu wel echt bevallen terwijl ik ook nog eens corona had.

Op 23/01/2022 ben ik op 28weken en 6 dagen bevallen van ons prachtig zoontje Luca. Hij was toen 38cm en woog 1kg499. Hij werd heel eventjes op mij gelegd en daarna werd hij meteen nagekeken en overgebracht naar de NICU.

Mijn man moest opnieuw getest worden om te kijken of hij nog steeds negatief was zodat hij naar onze zoon kon. Ik heb mijn zoontje na die enkele minuten dat hij op me lag een week lang moeten missen.

“Zo verschrikkelijk om te moeten bevallen en daarna zelfs niet op bezoek te mogen bij je eigen kindje. Na de bevalling mocht ik zelfs mijn eigen man niet vastpakken terwijl we elkaars steun op dat moment zo hard nodig hadden. Ik voelde mij echt alleen.”

Luca kreeg ondersteuning van de CPAP om te ademen en deed het lang niet slecht. Door middel van een camera kon ik 24/24 naar Luca kijken en ook het personeel deed enorm zijn best en stuurde mij ook foto’s. Ze hadden ook een foto afgeprint voor op mijn kamer.

“Na een week mocht ik dan eindelijk naar mijn zoontje toe. Het mooiste en meest emotionele moment dat ik ooit heb meegemaakt.””

Ik was zelfs al vergeten hoe klein hij daadwerkelijk was. Er lag een prachtig, klein manneke in die couveuse.

We hebben nadien meteen een startpakket aangevraagd bij VZW kleine held.

“Het feit dat er een VZW bestaat die zich inzet voor prematuren en zieke pasgeborenen deed ons echt zoveel deugd. Want het leven op de NICU is vaak heel somber en kil. We hebben als ouders ook veel bange momenten beleefd. Maar dankzij de spullen uit zijn startpakket, kreeg zijn couveuse wat meer kleur. Alles zag er zo toch echt een pak vrolijker uit.”

Met Luca zelfs ging het echt op en af: van CPAP-masker naar optiflow (zuurstofondersteuning via een neusbrilletje). Wat deed hij het goed.

“Totdat we telefoon kregen met de boodschap dat Luca geopereerd moest worden en wel nu meteen. Hij had een liesbreuk en er zat iets gekneld. De grond zakte onder onze voeten weg.”

Bij de operatie kwamen ze erachter dat zijn blinde darm gekneld zat. Gelukkig is de operatie goed verlopen maar na de operatie moest hij weer aan de beademing.

“Dat was echt zo confronterend en eng. Want hij deed het zo goed en nu waren we terug naar af. Ging het hem lukken om opnieuw zelfstandig te kunnen ademen?”

Na een aantal dagen kon hij gelukkig opnieuw overschakelen naar optiflow en niet veel later hebben ze ook die ondersteuning kunnen weglaten. Toen zagen we eindelijk zijn mooie gezichtje zonder al die plakkertjes in zijn gezicht. Toen we aan kwamen op de afdeling en zagen dat ze hem zijn rompertje en mutsje hadden aangetrokken dat hij gekregen had van VZW kleine held, waren we echt helemaal verkocht.

“Het heeft ons echt heel veel deugd gedaan dat we op één van de zwaarste momenten in ons leven een gratis startpakket konden aanvragen bij VZW kleine held. Het helpt echt om de dagen wat minder somber in te zien.”

Na 55 dagen in het ziekenhuis hebben we onze kleine superheld op 18/03/2022 eindelijk mee mogen nemen naar huis. De ultieme beloning na die heftige emotionele rollercoaster.

Met een maandelijkse gift van slechts €5 gedurende een jaar schenk jij een kleine held een gratis startpakket. Zo word je de trotse meter of de fiere peter van een kleine held en ontvang je ook een diploma. Alle info vind je hieronder:

Vergelijkbare berichten