Fotoreportages & zorgenvriendjes

“De geboorte van je baby. Het is en blijft een sprookje. Maar wanneer je kind veel te vroeg of ernstig ziek geboren wordt. Dan begint dat sprookje heel anders.”

De eerste weken en maanden met je kindje zijn bijzonder. Maar wat als je kindje veel te vroeg of ernstig ziek op de wereld is gekomen? Dan is het niet alleen een bijzondere maar vooral ook een erg heftige tijd. Je komt dan terecht in een rollercoaster van emoties. Je moet je kleine superheld achterlaten in het ziekenhuis. Alles gaat langs je heen en je hebt veel zorgen. Om je er toch doorheen te spartelen schakel je over op automatische piloot. In deze moeilijke periode kan een liefdevolle fotoreportage op de NICU een extra lichtpuntje zijn. Foto’s zijn een belangrijk onderdeel in het verwerkingsproces. Bovendien hebben de ouders zo ook een blijvende herinnering voor later.

Een kleine held fotograaf komt naar het ziekenhuis om de ouders een kosteloze, liefdevolle fotoreportage op de NICU aan te bieden. De fotograaf legt met veel liefde, zorg en respect jullie kleine superheld vast op foto tijdens de dagelijkse routine (verzorging, badje, kangoeroën). Onze doelstelling is foto’s die het leven op de NICU weergeven zoals het is. We kiezen dan ook bewust voor foto’s die warmte en liefde uitstralen zonder dat er geposeerd wordt. Hierbij wordt jullie kleine superheld zo min mogelijk belast.

“Bij Edens geboorte hebben we een startpakket gekregen van VZW kleine held en daar waren we heel blij mee. Ook ouders van andere baby’s op de afdeling hadden zo’n pakket en dat schept een band. Ook met de foto’s zijn we heel blij. Die gaan zeker een mooi plekje in ons huis krijgen”

“Het initiatief van vzw Kleine Held om fotoreportages te maken op de NICU-afdeling vind ik heel mooi. We zijn een boekje aan het maken over de geboorte van Elise en de moeilijke weg die we daarvoor hebben afgelegd. We konden heel moeilijk zwanger geraken maar uiteindelijk is het met IVF toch gelukt. De zwangerschap en de eerste weken na de geboorte waren emotioneel zwaar. De foto’s zijn voor ons dan ook een grote hulp om die moeilijke tijd te verwerken.”

“De fotoreportages zijn heel fijn maar tegelijkertijd ook heel intens. Elk kindje heeft zijn eigen verhaal en jammer genoeg gebeurt het ook dat ouders hun kindje nadien moeten afgeven. (Cynthia, fotografe VZW kleine held)”

Daarnaast willen we ook meer aandacht schenken aan broertjes en zusjes.

“Een baby is altijd ingrijpend maar een prematuur verwelkomen in je gezin des te meer.”


Wanneer je pasgeboren kindje direct na de geboorte opgenomen wordt op neonatologie is dat ingrijpend voor het hele gezin. Broertjes en zusjes snappen vaak niet wat er aan de hand is. Als je het door hun ogen bekijkt, verandert er ook nogal wat: de baby die in mama’s buik zat, is geboren maar blijft in het ziekenhuis. Mama en papa zijn uit hun normale doen: gespannen, moe en soms ook verdrietig. De baby is het gesprek van de dag. En dan zijn er ook nog de regelmatige bezoekjes aan het ziekenhuis.

Dankzij het zorgenvriendje kunnen ze hun problemen en angsten kwijt bij hun knuffel. Dit lost het probleem natuurlijk niet op maar geeft hen wel de kans om het van zich af te praten of te schrijven. Op die manier is het zorgenvriendje een eerste belangrijke stap in het verwerkingsproces. Bovendien kunnen de ouders zo ook te weten komen waar hun kinderen mee worstelen.