Kleine held

Naaidag 31 maart 2019

Afgelopen zondag was het eindelijk zo ver: onze naaidag in het vogelopvangcentrum in Merelbeke.

Met een koffer vol stof en fournituren vertrok ik om 08u30 richting Merelbeke. Uiteraard moesten onze vrijwilligers ook goed gesoigneerd worden. Zonder hen staan we immers nergens. Dus werd mijn achterbank ook nog eens volgeladen met eten en drank.

Na heel wat obstakels onderweg (lang leve de GPS) kwam ik iets voor 10u aan in Merelbeke. Tot mijn grote vreugde waren er dan al heel wat naaisters aanwezig. Gelukkig had ik al heel wat stoffen voorgewassen en gestreken zodat we er meteen konden invliegen.

De meeste naaisters stonden al te popelen om meteen achter hun naaimachine te kruipen maar uiteraard moest de stof eerst nog geknipt worden. Lang leve Diane die de ganse dag patronen heeft overgetekend en uitgeknipt. Gelukkig stond ze er nooit alleen voor en werd er ook regelmatig gewisseld met de andere naaisters. Als we nog eens een naaidag organiseren, gaan we al zoveel mogelijk stof knippen zodat er meteen genaaid kan worden.  Al doende leren we en ook na 2 jaar blijven we nog elke dag bij leren.

De opkomst was gigantisch.

Echt veel groter dan verwacht. Met 25 waren we. Echt hartverwarmend dat er zoveel naaisters zijn die hun zondag willen opofferen om te naaien voor onze kleine heldjes. Ellen – onze medebestuurster – was zo lief om haar huis open te stellen voor ons. Overal stonden er tafels waaraan er volop werd getekend, geknipt en genaaid. Van de gang tot in leefruimte. Gelukkig is ze gewoon om veel volk over de vloer te krijgen vermits ze zelf ook regelmatig naaiworkshops organiseert. Maar 25 man in je huis is toch echt de moeite.

De sfeer zat er meteen goed in. Naast genaaid werd er ook veel getetterd. Het was echt superleuk om elkaar ook eens in het echt te ontmoeten. Sommigen heb ik wel al eens ontmoet maar de meeste ken ik enkel door onze vele facebookgesprekken over de VZW. Vanaf nu kan ik dus ook een gezicht plakken op de namen die ik regelmatig zie passeren in onze naaigroep. Daarnaast waren er ook heel wat nieuwe naaisters aanwezig. Super dat ons aantal vrijwilligers zo ook verder blijft groeien zodat we het snel stijgende aantal aanvragen kunnen blijven bolwerken. We zijn dan ook bijzonder trots dat we intussen kunnen rekenen op een fantastisch team van 100 naaisters. Teamwork makes the dream work 😊

’s Middags konden we aanschuiven aan het uitgebreide buffet met sandwichen, pistolets, charcuterie, verschillende soorten kazen, gekookte eitjes en rauwe groentjes. Dankzij enkele van onze vrijwilligers konden we ’s namiddags ook nog eens aanschuiven aan het uitgebreide dessertbuffet (met verschillende taarten, brownies, cake en panna cotta met frambozencoulis).

Naast getetterd, gegeten en gedronken werd er ook veel genaaid. Het eindresultaat was dan ook hartverwarmend. Er rolden heel wat dekentjes, geurdoekjes, mini-vlaggenlijnen, body’s en mutsjes van onder de vele naaimachines. Dankzij het enthousiasme en de superschattige creaties van alle aanwezige naaisters werd onze voorraad weer heel wat aangevuld. Dankzij hen kunnen onze kleine heldjes blijven schitteren.

De body’s en mutsjes zijn dan wel ini mini maar toch zijn ze bijzonder arbeidsintensief om te maken. Exclusief patroon overtekenen en knippen ben je toch snel een uur bezig aan een body. Ook met de couveusedekentjes, wikkeldekentjes en min-vlaggenlijnen ben je toch gauw een half uur zoet.

Iedereen was heel tevreden en enthousiast over onze naaidag. Na afloop werd er ook heel veel stof meegenomen zodat ze thuis ook verder kunnen blijven naaien voor onze kleine heldjes. Kortom, zeker voor herhaling vatbaar dus.

Op de terugrit zat er dus al heel wat minder stof in mijn auto maar werd hij tot aan het plafond gevuld met dozen vol prachtige creaties die met de grootste zorg en liefde gemaakt werden. Naast de creaties die op de naaidag zelf werden gemaakt, hadden heel wat naaisters ook hun afgewerkte stuks meegebracht. Het was dus echt de moeite. Met een moe maar vooral erg dankbaar en voldaan gevoel reed ik terug naar huis. Ik was echt gelukkig omdat ik kon terugblikken op een meer dan geslaagde naaidag. Ook de zon was de ganse dag van de partij. Een duidelijk teken van ons meisje die net als haar mama bijzonder trots was op het ongelofelijke en hartverwarmende resultaat.