VZW Kleine Held

Kleine held

VZW Kleine Held: waar kleine heldjes schitteren

Waarom heb je VZW Kleine Held opgericht?

“Als eerbetoon aan onze eigen kleine held Noor* heb ik in april van 2017 de VZW Kleine Held opgericht. Om haar verder te laten schitteren. En om andere ouders van kleine superhelden te helpen. We hebben toen zelf aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om vrolijke én praktische kleertjes te vinden voor de allerkleinsten. Terwijl dit net heel belangrijk is. De eerste keer dat je schatje kleertjes mag dragen is een moment waar je als ouder echt naar toe leeft.

Ik had toen echt het gevoel dat ik iets moest doen met alles wat Noor teweeg had gebracht, met haar kracht en haar energie. Omdat ik weet hoe belangrijk het is dat elk kindje, hoe klein ook, kan schitteren. En omdat ik me herinner hoe belangrijk ik het vond dat Noor mooie kleertjes kon dragen, net omdat ze dan een ‘gewoon’ baby’tje werd. Ze was dan wel erg ziek maar ze was vooral ons prinsesje waar we ongelofelijk trots op waren.”

Wat doet Kleine Held precies?

“Wij schenken pakketjes aan ouders van prematuurtjes en zieke pasgeborenen. We rekenen enkel verzendkosten aan en schenken de pakketjes volledig gratis. In elk pakketje zit er een body, mutsje, couveusedekentje, wikkeldekentje, geurdoekje en mini-vlaggenlijn. Allemaal creaties met vrolijke kindermotiefjes. Het is belangrijk dat het echt Noor haar collectie is. Ons meisje was ook altijd vrolijk gekleed. Alles wordt handgemaakt door een team van een 60-tal vrijwilligers. Allemaal met vrolijke kindermotiefjes. Ook een persoonlijke aanpak vinden we echt belangrijk. Bij elk pakketje steken we ook telkens een persoonlijke brief en het gedichtje ‘dapper’.

Op die manier willen we de ouders een lichtpuntje schenken in een emotioneel zware en heftige periode. En die onzekere tijd op neonatologie net dat tikkeltje draaglijker maken.

We zijn op korte termijn enorm gegroeid. Momenteel staat de teller al op 436! geschonken pakketjes. Elk pakketje kost ons gemiddeld 50 euro (stof, onkostenvergoeding vrijwilligers, verzekering vrijwilligers). We kiezen ook bewust voor ecologische stoffen gezien hun huidje al extra kwetsbaar is door de vroeggeboorte. Uiteraard hangt er hier ook een fiks prijskaartje aan vast.

Daarnaast zorgen we ook voor flyers en visitekaartjes. We sensibiliseren ziekenhuizen en nemen deel aan beurzen en congressen.

Op termijn willen we onze pakketjes graag uitbreiden met mijlpaalkaarten zodat de ouders alle belangrijke mijlpalen kunnen vastleggen op foto. En met het kinderboekje: Hoera, ik heb een broertje/zusje. Zodat de ouders er ook op kindermaat over kunnen praten met broertjes/zusjes. Ook voor hen is dit een erg onzekere/spannende tijd.”

Houden jullie je enkel met de pakketjes bezig?

“Nee, daarnaast staan we ook voor steun. Niemand begrijpt je immers beter dan iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. De ouders kunnen ook terecht bij ons om hun verhaal te doen of voor een duwtje in de rug.

Kersjes zijn het symbool van ons meisje en van onze VZW. Voor mij is en blijft ze voor altijd de kers op de taart.”

Kan je iets meer vertellen over de deelname van Kleine Held aan Music for Life?

“Dit jaar werd onze VZW voor de eerste keer goedgekeurd voor deelname aan Music for Life. Vorig jaar bestonden we nog net niet lang genoeg. Voor ons is dit echt de ideale springplank zowel op vlak van naambekendheid als op vlak van fondsenwerving. Draag je ons initiatief een warm hart toe en wil je ons graag steunen door een actie op te zetten, dan zouden we dat echt fantastisch vinden. Samen kunnen we het verschil maken en ervoor zorgen dat onze kleine superhelden kunnen blijven schitteren.”

Meer info: Music for Life – Kleine Held

Hoe krijgen jullie alle vrijwilligers tesamen?

“Aangezien onze VZW in sneltempo blijft groeien, doen we regelmatig een oproep naar vrijwilligers in allerhande naaigroepjes. Zo krijgen we heel wat nieuwe aanmeldingen binnen van mensen die zich graag willen engageren voor onze kleine superhelden.
We hebben ook scholen gecontacteerd die een mode-opleiding aanbieden. Zo heeft het Scheppersinstituut in Hamme een 24-uurse naaimarathon georganiseerd zodat onze kleine superhelden kunnen blijven schitteren. 24 uur lang werd er volop getekend, geknipt en gestikt. Het resultaat was echt hartverwarmend.

We organiseren ook geregeld workshops waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd. Na zo’n workshop kan je thuis zelf verder aan de slag. Uiteraard kan niet iedereen tijd vrij maken om zo’n workshop te volgen. Onze vrijwilligers wonen verspreid over het ganse land. Daarom hebben we naast patronen ook gezorgd voor duidelijke werkbeschrijvingen waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd aan de hand van foto’s. Zo kunnen de naaisters die reeds wat ervaring hebben ook gewoon thuis aan de slag zonder eerst een workshop te moeten volgen.

We vinden het belangrijk dat iedereen op zijn eigen tempo kan naaien. Het moet vooral leuk blijven.

Verder gaan we ook echt voor een echte teamgeest. Om die reden komen we geregeld samen om wat bij te kletsen met wat lekkers. Omdat we hen enorm dankbaar zijn voor hun inzet zorgen we jaarlijks ook voor een nieuwjaarsreceptie en familie-uitstap.”